OPĆENITA PITANJA

Podna obloga Woodura sastoji se od tankog furnira spojenog s podlogom od drvenih vlakana, dodatno ojačanom patentiranom mješavinom drvenog praha. Prah služi kao ispun prirodnih pora u drvetu, što Wooduru čini čvršćom i izdržljivijom od punog drveta. Rezultat je podna obloga sa svim svojstvima drveta, ali mnogo izdržljivija i mnogo otpornija na vlagu.

Svaka Woodura letvica je jedinstvena, baš poput letvice parketa. Različiti načini završne obrade stvaraju velik izbor boja i stilova koji će se savršeno uklopiti u bilo koji prostor.

Woodura se najčešće proizvodi od hrasta, jasena ili oraha. Veoma je slična parketu, s nešto većim letvicama, ali je njezina trajnost i izdržljivost mnogo veća. Woodura također bolje podnosi vlagu i teže se oštećuje. S 11mm debljine, Woodura letvice su u prosjeku tanje i od gotovih i od masivnih parketa.

Kao podovi nove generacije, Woodura podne obloge zadržale su najbolja svojstva parketa, ali su modernim tehnologijama izrade dovele kvalitetu i otpornost na sasvim novu razinu. Prednosti su brojne pa ćemo navesti neke od njih:

Prirodne su – u potpunosti napravljene od drveta
Lakše se postavljaju – uz 5G klik sustav ugradnja je brza i jednostavna
Održive su i povoljnije – pri izradi se koristi cijelo drvo, bez otpada, čime je proizvodnja Woodure mnogo održivija i ekološki prihvatljivija od ostalih drvenih podnih obloga, a završni proizvod povoljniji
Tanje su od klasičnih širokih letvica – Uživajte u modernom dizajnu, koji će se još lakše uklopiti u bilo koju prostoriju
Woodura se bez problema po potrebi može rasklopiti i premjestiti u drugu prostoriju
Ove su podne obloge čak 3 puta čvršće od parketa
Otporne su na udarce i habanje

POSTAVLJANJE

Woodura je prikladna za sve prostorije osim onih s velikom količinom vlage, poput kupaonica ili sauna. Bez problema podnosi prometne prostorije, kako privatne tako i komercijalne namjene. Uz naše upute za ugradnju, brzo i lako postavite svoje Woodura podne obloge. 

Nakon što izračunamo površinu na koju polažemo Woodura podne obloge (umnožak širine i dužine poda), potrebno je umnožak povećati za 10 – 15%. Ova rezerva će nam služiti kao zaštita od pogrešaka prilikom postavljanja te viškova kod rezanja podnih obloga po mjeri. Preporučuje se uz to naručiti i dodatni paket obloga, da bismo imali spremnu zamjenu ako se pod ošteti.

Woodura je odličan izbor podne obloge za prostorije s podnim grijanjem. Prije polaganja potrebno je postaviti međusloj (zaštitnu foliju).

Parna brana je međusloj koji se postavlja ispod podne obloge i sprečava prodor vlage iz tla prema površini. Radi se o sintetičkom materijalu koji se polaže plivajući, odnosno bez lijepljenja. Preporučuje se postaviti ju ako se Woodura polaže u prostorijama u kojima je ugrađeno podno grijanje ili na betonsku podlogu zbog zaštite poda, ali i da bi jamstvo bilo valjano.

Da bismo ostavili prostor drvenim letvicama da se šire i skupljaju u različitim godišnjim dobima, potrebno je ostaviti prostor od minimalno 1,5 mm po metru širine između poda i zidova.

Gornji sloj Woodura obloga je napravljen od tankog sloja drveta i pogodan je za bajcanje baš kao i gotovi ili masivni parket.

ODRŽAVANJE

Drvo se prirodno širi i skuplja ovisno o promjenama u vlažnosti zraka. Da biste spriječili pretjerano pomicanje podne obloge i štetu koja tako može nastati, preporučena temperatura prostorije trebala bi biti između 15 i 24 stupnja, a vlažnost zraka između 35 i 65%. Ako su Woodura obloge postavljene na podno grijanje, površinska temperatura poda ne bi smjela prelaziti 26 stupnjeva.

Woodura podne obloge ne smijemo brusiti, čime bismo uklonili zaštitni akrilni lak. Namještaj se preporučuje zaštititi podlogama od filca.

Prašinu s poda se preporučuje čistiti suhom krpom ili usisavačem, a mrlje je najbolje otklanjati namjenskim sredstvima za čišćenje.

Woodura je čak 3 puta čvršća od parketa i jedna je od najtrajnijih podnih obloga na tržištu. Uz pravilnu njegu i održavanje, potrajat će dugi niz godina.

Brzina kojom se ulje troši će ovisiti o prometnosti prostorije. U prometnijim prostorijama poput kuhinje ili dnevnog boravka preporučuje se nanijeti novi sloj ulja jednom godišnje, a u slabije prometnim prostorijama interval može biti i dulji. Protokom godina pod će se natopiti uljem pa će se ovi intervali još više produljiti.

Neoprezno odlaganje teških predmeta ili komada namještaja može oštetiti drveni pod, ali jedinstveni način proizvodnje Woodura podnih obloga jamči veliku izdržljivost pa nema straha od ogrebotina ili oštećenja ni u vrlo prometnim prostorijama ili onima s kućnim ljubimcima.

Manje ogrebotine na uljenom Woodura podu mogu se jednostavno prekriti novim slojem ulja. Ogrebotine na lakiranom podu prikrivaju se pomoću olovke za korekciju drva. Ako je oštećenje preveliko za prikrivanje ovim metodama, bit će najlakše zamijeniti oštećene daske. Zamjena je jednostavan postupak za koji će vam biti potrebno otprilike sat vremena.