OPĆENITA PITANJA

Decking je naziv za podne obloge koje koristimo u vanjskim prostorima poput terasa, vrtova, atrija ili kao oblogu oko bazena. Drveni decking proizvodi se od vrsta drveta otpornih na vanjske utjecaje, poput tikovine, ipe (brazilskog oraha) ili termotretiranog jasena. Decking se može postavljati i na postojeće podne obloge, a prije korištenja ga treba zaštititi od sunčeve svjetlosti posebnim prirodnim uljem.

Decking je ekološki proizvod s dobrim drenažnim svojstvima što znači da ga možemo postaviti na bilo koju vrstu podloge.

WPC podnice izrađene su od smjese drveta i termoplastičnog polimera (očvrsnutog vinila). Radi se o ekološkom proizvodu sa značajnim prednostima nad klasičnim drvenim vanjskim podnicama. WPC je trajan, ne blijedi na suncu i ne mijenja boju. Izdržljiv je i teško se oštećuje te je otporan na vlagu i plijesan. Jednostavno se i brzo polaže i odličan je izbor podloge za prostore oko bazena i za terase. WPC obloge ne zahtijevaju posebnu njegu kod održavanja. Izgledom su gotovo identične drvenim podnicama i dolaze u raznim bojama.

Pajole ili decking paneli su vrsta podnih obloga za vanjske prostore. Za razliku od klasičnog ili WPC deckinga koji dolaze u letvicama, pajole su gotovi drveni elementi s plastičnom pod-konstrukcijom koja olakšava postavljanje. Najčešće dimenzije su 300 x 300 mm ili 500 x 500 mm.

Vanjske podne obloge izrađuju se od drveta otpornog na vanjske utjecaje, s dobrim drenažnim svojstvima ili od smjese termoplastike i drvenih vlakana.

POSTAVLJANJE

Vanjske podnice postavljaju se na čvrstu potkonstrukciju i učvršćuju s dva vijka na svakoj dasci. Klasičan drveni decking potrebno je zaštititi od vanjskih utjecaja posebnim prirodnim uljima.

ODRŽAVANJE

WPC decking zahtijeva manje brige od klasičnih drvenih podnica, ali sve tipove drvenih vanjskih podnih obloga treba pravilno održavati da bi potrajale i sačuvale prirodnu ljepotu. Kako su vanjske podnice izložene elementima, potrebno je redovito uklanjati nakupljenu vodu, snijeg i palo lišće da bismo spriječili štetu. Jednom godišnje vanjske podnice treba temeljito očistiti, oprati, lagano izbrusiti i nanijeti novi sloj zaštitnog ulja. Valjkom ili raspršivačem nanosimo namjensko sredstvo za čišćenje, uklanjamo blato i prljavštinu te nakon toga peremo podnice. Kod pranja nije preporučljivo koristiti mlaz vode pod pritiskom, da ne bismo oštetili rebra na letvicama. Otprilike 48 sati nakon pranja, kada se podnice posve osuše, slijedi brušenje i zaštitni premaz prirodnim uljem.