ODRŽAVANJE PARKETA

Ako ga pravilno održavamo, parket može trajati dugi niz godina i ostati jednako lijep kao onog dana kada je postavljen. Da bismo izbjegli oštećenja, važno je redovito uklanjati prašinu i prljavštinu vlažnom krpom ili usisavačem, pogotovo u prometnijim prostorijama. Koristimo li sredstva za čišćenje, potrebno je slijediti upute proizvođača, jer snažne kemikalije mogu oštetiti parket.

Iako su moderni parketi, pogotovo gotovog tipa, djelomično vodootporni, prolivenu tekućinu treba čim prije obrisati, jer će s vremenom prodrijeti u drvo ili u spojeve među letvicama.

Da bismo pod zaštitili od ogrebotina, dobro je zaštititi noge od namještaja filcom i podrezivati nokte kućnim ljubimcima.

Za čišćenje i održavanje upotrebljavajte namjenska sredstva za održavanje lakiranih i uljenih površina koja možete nabaviti u našim trgovinama. Za pojedinu vrstu parketa možemo vam preporučiti odgovarajuće sredstvo za održavanje.

Kada brišemo prašinu ne treba koristiti mokru već vlažnu krpu da ne bismo natopili parket. Ako koristimo usisavač, treba izbjegavati rotirajuće illi grube četke koje mogu ostaviti ogrebotine. Kod izbora sredstava za čišćenje, treba slijediti preporuku proizvođača parketa jer neka sredstva sadrže grube kemikalije koje mogu oštetiti parket.

Većinu oštećenja na parketu možemo se popraviti ili ukloniti brušenjem i ponovnim lakiranjem ili uljenjem. Kod dubokih ogrebotina ili vodenih mrlja bit će potrebno zamijeniti oštećene letvice. To će kod lakiranih parketa zahtijevati brušenje čitavog poda prije nanošenja laka, dok će kod uljenih biti dovoljno samo nauljiti nove letvice.

ODRŽAVANJE LAMINATA

Potpuno glatka površina laminata vrlo se lako čisti i najčešće je za uklanjanje prašine dovoljna suha krpa ili metla. Za temeljito čišćenje najbolje je koristiti sredstvo za tvrde površine ili za laminat. Da biste sačuvali izgled svog laminatnog poda, izbjegavajte grube četke, abrazivna sredstva za čišćenje kao i vosak ili sredstva za poliranje. 

Laminat može podnijeti teži namještaj, ali kod namještanja prostorije ili pomicanja namještaja važno je obložiti noge filcom ili namještaj podizati i oprezno spuštati na mjesto.

U najvećem broju slučajeva bit će jednostavnije zamijeniti oštećenu ploču novom, osobito ako se radi o većoj krhotini ili oštećenju. Kod manjih ogrebotina zamjena nije nužna, već možemo ogrebani dio popuniti ispunom odgovarajuće boje. 

Kada se radi o izvijenim pločama (podignutom podu), problem je najvjerojatnije nastao zbog neispravne pripreme površine prije polaganja laminata ili ako kod polaganja nismo ostavili potreban razmak od zida. U tom slučaju najbolje rješenje je krenuti s radovima iz početka da bismo izbjegli ponovne probleme u budućnosti.

ODRŽAVANJE DECKINGA

WPC decking zahtijeva manje brige od klasičnih drvenih podnica, ali sve tipove drvenih vanjskih podnih obloga treba pravilno održavati da bi potrajale i sačuvale prirodnu ljepotu. Kako su vanjske podnice izložene elementima, potrebno je redovito uklanjati nakupljenu vodu, snijeg i palo lišće da bismo spriječili štetu. Jednom godišnje vanjske podnice treba temeljito očistiti, oprati, lagano izbrusiti i nanijeti novi sloj zaštitnog ulja. Valjkom ili raspršivačem nanosimo namjensko sredstvo za čišćenje, uklanjamo blato i prljavštinu te nakon toga peremo podnice. Kod pranja nije preporučljivo koristiti mlaz vode pod pritiskom, da ne bismo oštetili rebra na letvicama. Otprilike 48 sati nakon pranja, kada se podnice posve osuše, slijedi brušenje i zaštitni premaz prirodnim uljem.

ODRŽAVANJE VINILA

Vinil ne zahtijeva redovito ili komplicirano održavanje, ali dobro je držati se nekoliko jednostavnih pravila. 

Preporučuje se postaviti filc na noge od težih komada namještaja i stolica. Na ulazima u prostoriju dobro je postaviti otirače da bismo spriječili nanošenje prljavštine i vlage na pod. Otirače s gumenom podlogom bolje je izbjegavati jer mogu s vremenom ostaviti mrlje na vinilu.

Sve što je potrebno da bi vinilni pod ostao čist je s vremena na vrijeme usisati pod ili ga oprati vlažnom krpom.

Na sivom vinilu ponekad ostaju pruge nakon čišćenja, koje možemo izbjeći korištenjem namjenskog sredstva za čišćenje.

Vinil ploče mogu podnijeti sve vrste namještaja i teških uređaja, dok god su njihove noge zaštićene. Na vinil u rolama postavljen kao plivajući pod ne preporučuje se postavljati teške uređaje jer bi ga mogli oštetiti.

ODRŽAVANJE WOODURA PODNIH OBLOGA

Drvo se prirodno širi i skuplja ovisno o promjenama u vlažnosti zraka. Da biste spriječili pretjerano pomicanje podne obloge i štetu koja tako može nastati, preporučena temperatura prostorije trebala bi biti između 15 i 24 stupnja, a vlažnost zraka između 35 i 65%. Ako su Woodura obloge postavljene na podno grijanje, površinska temperatura poda ne bi smjela prelaziti 26 stupnjeva.

Woodura podne obloge ne smijemo brusiti, čime bismo uklonili zaštitni akrilni lak. Namještaj se preporučuje zaštititi podlogama od filca.

Prašinu s poda se preporučuje čistiti suhom krpom ili usisavačem, a mrlje je najbolje otklanjati namjenskim sredstvima za čišćenje.

Woodura je čak 3 puta čvršća od parketa i jedna je od najtrajnijih podnih obloga na tržištu. Uz pravilnu njegu i održavanje, potrajat će dugi niz godina.

Brzina kojom se ulje troši će ovisiti o prometnosti prostorije. U prometnijim prostorijama poput kuhinje ili dnevnog boravka preporučuje se nanijeti novi sloj ulja jednom godišnje, a u slabije prometnim prostorijama interval može biti i dulji. Protokom godina pod će se natopiti uljem pa će se ovi intervali još više produljiti.

Neoprezno odlaganje teških predmeta ili komada namještaja može oštetiti drveni pod, ali jedinstveni način proizvodnje Woodura podnih obloga jamči veliku izdržljivost pa nema straha od ogrebotina ili oštećenja ni u vrlo prometnim prostorijama ili onima s kućnim ljubimcima.

Manje ogrebotine na uljenom Woodura podu mogu se jednostavno prekriti novim slojem ulja. Ogrebotine na lakiranom podu prikrivaju se pomoću olovke za korekciju drva. Ako je oštećenje preveliko za prikrivanje ovim metodama, bit će najlakše zamijeniti oštećene daske. Zamjena je jednostavan postupak za koji će vam biti potrebno otprilike sat vremena.