Blog

WPC decking: podne obloge idealne za vanjske uvjete

WPC decking su podne obloge koje odoljevalju svim vanjskim uvjetima, mogu se postaviti u bilo koje doba godine, a jednostavnost pri održavanju podsjeća na to što sve suvremena tehnologija može iznjedriti.

Početak ljetnog vremena idealno je u ispunjavanju vlastite vizije i ostvarenju prostorne oaze koja vas smiruje, opušta i daje onu vrijednost koju zaslužujete.

Podne obloge za terase, balkone te za općenitu vanjsku upotrebu postaju jednako važne kao i za unutarnju upotrebu, što će reći kako nam je estetika vanjskog prostora jednako bitna kao i unutarnja.

Zasigurno ste se do sada mnogo puta pitali koje vanjske podne obloge ugraditi i kako one mogu izdržati vanjske uvjete?

U našoj tvrtki imamo niz rješenja, prijedloga i ponuda, a jedno od najboljih odgovora je WPC decking podna obloga.

ŠTO JE WPC DECKING?

WPC decking (Wood – Plastic Composite) je podna obloga za vanjske terase koja se dobiva kombiniranjem prirodnih sastojaka s termoplastičnim polimerima. Drvo, kao prirodni element, naravno, dominira u takvoj kombinaciji.

No što je tako posebno i dominantno da WPC decking dobiva sve više pozornosti na tržištu? Sam proces izrade, ugradnje, dizajna, efikasnosti te na koncu održavanja postaje standard onoga što dugo vremena želimo. To je neupitna dugotrajnost.

Kao kompozit, WPC se sastoji od 70 posto drvnih vlakana koji oblozi daju nužnu stabilnost i čvrstoću i 30 posto polimera – koji u svojoj specifičnoj ulozi predstavlja mnogostruki vezivni element.

ZNAČAJNE PREDNOSTI

WPC decking na tržištu, u ovom trenutku, ozbiljno preispituje klasične vanjske podne obloge, a zbog svojih prednosti polako sustiže i „pritišće“ obloge izrađene isključivo od drva.

Mogli bismo reći kako u našoj industriji tehnologija, znanje i primjenjiva kombinacija različitih materijala svake godine donose značajna poboljšanja i dugotrajnost podnih obloga.

Stoga, WPC decking je:

  • otporan na pucanje
  • otporan na UV zračenje, niske temperature i ostale atmosferske uvjete
  • protuklizan
  • jednostavan za održavanje
  • specijalan u smanjenom starenju
  • estetski, dizajnom i izradom u “must have” kategoriji
  • ekološki prihvatljiv

TAJNA UGRADNJE: PRAVILNI RAZMACI

Kako bi podovi bili u optimalnom stanju koji donosi dugotrajnost i zadovoljstvo, potrebno je unaprijed računati na nekoliko čimbenika.

Suvremene podne obloge poput WPC deckinga zahtijevaju profesionalni pristup i izuzetno kvalitetnu pripremu koja predstavlja preduvjet na putu prema cilju.

Jasno je da, kao i kod svakog procesa ugradnje, dobrom pripremom obavljamo pola posla.

Prije svega, sama podloga na koju dolazi potkonstrukcija mora biti ravna što u određenim situacijama predstavlja pravi izazov.

Zatim se na podlogu vijcima pričvršćuju i fiksiraju podnice (od drva, aluminija ili metala), ovisno o namjeni za koju će sami pod biti predviđen.

Obzirom na kontekst ugradnje i profesionalnoj procjeni, računaju se i svi potrebni pravilni razmaci kako bi nakon ugradnje WPC decking bio stabilan i svrhovit.

Jednako tako, podnice moraju biti u savršenom skladu i ravne, kao i podloga na koju se podnice postavljaju.

Nakon dobre pripreme, postavljanje samog WPC deckinga predstavlja slatku brigu i jednostavan proces.

WPC decking kao obloga fiksira se poznatim građevinskim elementima i instrumentima, ali također, kao i kod podloge – izuzetno su važni pravilni razmaci između obloga.

Naime, minimalan prostor između svakog WPC decking dijela treba biti prisutan upravo zbog same obloge jer drvo mora odrađivati svoju zadaću, tj. mora imati „zraka“ u svom procesu rada i optimalnoj funkciji.

Dakako, prilikom postavljanja, treba obratiti pažnju da pod nije u „vodenim“ uvjetima, kao i to da se cijela konstrukcija provjetrava.

Naposljetku, kada smo WPC decking obložili lajsnama – napokon možemo uživati u dizajnu, prostoru i funkcionalnosti ovog poda.

JEDNOSTAVNO ODRŽAVANJE

U odnosu na klasični decking i druge vrste podnih obloga za vanjsku upotrebu – korisnici WPC deckinga oduševit će se jednostavnim održavanjem.

Uobičajeni drveni podovi zahtijevaju pedantniju brigu i održavanje u obliku brušenja i premazivanja.

WPC decking i u segmentu održavanja „izaziva“ postojeće standarde tako da ga je dva puta godišnje dovoljno oprati i prebrisati.

Primjerice, visokotlačni uređaj za čišćenje ili pak vrtni šmrk bit će sasvim dovoljni kako bi WPC vratili u početno stanje i nastavili uživati u svoj njegovoj stabilnosti.

Upravo zbog toga, WPC decking:

  • nije potrebno premazivati uljem ili lakom
  • otporan je na insekte i gljivice
  • unatoč takvoj jednostavnosti, obrada ostaje postojana i neoštećena te otporna na sivilo uzrokovano UV zračenjima

Naravno, ukoliko želite dodatnu sigurnost, oblogu možete, isto tako, dva puta godišnje premazati sa specijalnim uljem, provjeravati stabilnost potkonstrukcije, očistiti od nakupina prljavštine i slično.

WPC decking kao izuzetno otporna vanjska podna obloga predstavlja sve u jednom: od fantastičnog dizajna ispunjenog prirodnim drvenim vlaknima, vrhunske otpornosti do potpuno jednostavnog održavanja.

Posljednjih godina, razvojem visoke tehnologije i same industrije, naziru se određeni trendovi koji prije nisu bili tako lako zamislivi. Kompozitne podne obloge polako će zauzeti svoje mjesto, što u ponudama na tržištu, što u funkciji u nečijem dvorištu.

Tvrtka MegaKOP će, u svakom slučaju, i dalje vjerno pratiti i nuditi rješenja za interijere i eksterijere koja su utemeljena isključivo na znanju, iskustvu i testiranim proizvodima. Tim principom našim klijentima više od tri desetljeća služimo samo s najkvalitetnijim podnim oblogama.

Izvori:

deckplus.co.uk/news/post/what-is-wpc-decking

greenwood.ae/Blog/details/ArticleID/12/WPC-Decking-Advantages